YLE Radio:  Arenan, 11/2 2021
Beteendevetaren Elisabeth Schönbeck: ”Din plats i syskonskaran påverkar de flesta val du gör i livet”

Är du den yngsta i skaran – clownen som är allas gullegris – eller den äldsta som förväntas vara förståndigast? Beteendevetaren och småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck har forskat i syskonskap i 20 års tid. Hon menar att var du placerar dej i syskonskaran har stor betydelse för hur du väljer yrke, vilken självkänsla du får, val av livskamrat och fritidsintressen. Föräldrarnas bemötande har stor betydelse för hur barnens syskonrelation blir under uppväxten och i vuxenålder, säger Schönbeck. Redaktör: Camilla Andelin.

Lyssna på programmet! https://arenan.yle.fi/audio/1-50760772

 

Dunkers Kulturhus i Helsingborg den 24 mars kl.18.00

Kunskapsklubben: Äldst, yngst eller mittemellan.

I samarbete med Folkuniversitetet.

Varför är det så många storasyskon i regeringen men mest småsyskon som ställer upp i Idol?

Föredrag av Elisabeth Schönbeck. Läs mer här!

 

 

Talking to experts

Podcast by Johanna Ställberg

Talking to Experts # 17 SYSKONFORSKNING med Elisabeth Schönbeck

Din placering i syskonskaran påverkar dig mer än du tror. Statistiken är överväldigande och allt handlar i grunden om hur du konkurrerar om dina föräldrars kärlek, om du ens behöver göra det? Din roll i barnkammaren följer dig hela livet och svarar också på massor av frågor. Vem blir en naturlig ledare? Vem har svårt att samarbeta? Vem verkar aldrig kunna bli nöjd? Vem blir den tjatiga som tar för stort ansvar? … Och hur vill vi att våra barn ska påverkas av detta? Kan vi göra något åt det? – Ja absolut! Om vi vet om det. Så lyssna!

https://poddtoppen.se/podcast/1444530207/talking-to-experts

Lära Från Lärda med Fredrik Hillerborg

Podcasten om facklitteratur – en ny bok, en ny gäst och ett nytt ämne i varje avsnitt.
Veckans facklitteratur är “Äldst, yngst eller mittemellan – din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig” och veckans gäst är beteendevetaren och författaren Elisabeth Schönbeck.

Förr i tiden var det vanligt att föräldrar hade många barn, idag är det vanligare att barn har många föräldrar. Det är heller inte ovanligt att familjer innehåller både sladdbarn, halvsyskon och plastsyskon. Vår syskonplacering, eller om vi är ensambarn, är något som präglar oss hela livet. Det har även stor betydelse hur många år det är mellan dig och dina syskon, och en viss skillnad om du har bröder eller systrar.

I programmet pratar vi bl.a. om vad som utmärker yngsta, äldsta och mellanbarnen. Vi pratar skillnaden mellan hel- och halvsyskon och systrar och bröder. Och vi pratar om hur föräldrar i sin tur påverkas av vad de får för barn. Lyssna och få en kortversion av boken!

Lära Från Lärda är podcasten som handlar om facklitteratur med Fredrik Hillerborg. Lyssna på den via iTunes, Tuneln Radio och de vanligaste apparna på iPhone (t.ex. Podcast) och Android (t.ex. Beyondpod). Eller direkt här i webbläsaren.

Lyssna på avsnittet här!  Lära Från Lärda avsnitt 69

 

SVT Play Vetenskapsstudion, del 4

Vetenskapsstudion om syskon och personlighet. Hur skapas vår personlighet? Spelar det nån roll för oss i livet om vi är småsyskon eller storasyskon? Och påverkas personligheten om man växer upp helt utan syskon? Får ensambarn oftare svårare att umgås och interagera med andra när de blir vuxna? Vetenskapsstudion är programmet där vi sätter på oss vetenskapliga glasögon och granskar intressanta ämnen. Programledare: Linus Brohult.

P1 Vetenskapsradion Forum den 22 nov 2016

Storasyskon blir oftare chefer
Vår placering i syskonskaran påverkar vår personlighet och våra yrkesval, porträttmålningar kan ses som äldre tiders motsvarighet till selfies, och en dos negativt tänkande kan vara positivt.

Storasyskon uppvisar en bättre social förmåga och har större chans att bli chefer än småsyskon. Det säger Björn Öckert som är forskare på IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, och professor vid Uppsala universitet. Tillsammans med kollegorna Erik Grönqvist och Sandra E Black vid University of Texas har han nyligen publicerat en rapport om hur vår placering i syskonskaran påverkar vår personlighet och våra yrkesval.

Programledare är Urban Björstadius.

Lyssna på inslaget!  P1 Vetenskapsradion

 

Stackars Stressade Barn

Elisabeth skrev en rapport våra Stackars Stressade Barn och tankar om vad vi kan göra för att hjälpa dem.

Hon skrev den redan 2001, men den är fortfarande högaktuell.